Συμβιβασμός ή Ρίσκο;

Αγαπητέ αναγνώστη/Αγαπητή αναγνώστρια,

Φαντάσου πως βρίσκεσαι μπροστά σε ένα ξέφωτο στην μέση ενός δάσους. Υπάρχουν τρεις Δρόμοι που οδηγούν κάπου. Οι Δύο οδηγούν σίγουρα σε σπίτι. Ο Τρίτος είναι άγνωστος, απάτητος τα τελευταία χρόνια. Φημολογείται πως πιθανόν και εκεί να υπάρχει ένα σπίτι. Κάποιος κάποτε τόλμησε να τον επιλέξει, αλλά δεν μαθεύτηκε ποτέ τι απέγινε. Οι δύο πρώτοι δρόμοι προσφέρουν σιγουριά και ασφάλεια αλλά δεν είναι αρκετοί για να νιώθεις εσύ καλά. Ο τρίτος προκαλεί Φόβο, μα ποιός είπε πως ο Φόβος κρύβει κίνδυνο;

Τον Πρώτο Δρόμο τον γνωρίζεις. Τον επιλέγεις κάθε μέρα για να πας σε ένα σπίτι μέσα στο οποίο εσύ πνίγεσαι λόγω των ανθρώπων που ζουν σε αυτό. Αλλά συνεχίζεις να πηγαίνεις. Γιατί ενώ πνίγεσαι, σου παρέχει ένα πιάτο φαί, ένα ζεστό μπάνιο, ασφάλεια από βροχές, καταιγίδες, κλέφτες. Έχει πολλά χορτάρια αυτός ο Δρόμος που κανένας δεν αξιώνεται να κόψει εκτός από εσένα. Ακούς πολλές φορές από Άλλους ότι εμφανίζονται οχιές μέσα από τα χωράφια όταν αυτά δεν τα κόβουν. Κάποιον τον δάγκωσε μία και πέθανε. Φοβάσαι μην σου συμβεί κι εσένα. Οπότε επιλέγεις εσύ κάθε εβδομάδα να κόβεις τα χορτάρια έτσι ώστε να μπορείς με ασφάλεια να πηγαίνεις στο σπίτι. Αυτός ο δρόμος σου έδωσε ότι είχε να σου δώσει. Έμαθες την Τέχνη του να κόβεις τα χορτάρια. Αλλά δεν σε οδήγησε κάπου παρά μόνο σε ένα σπίτι στο οποίο πνίγεσαι και αγάπη δεν παίρνεις από κανέναν.

Ο Δεύτερος δρόμος έχει σπίτι στο οποίο θα βρεις έναν σύζυγο που θα σε αγαπάει πολύ με τον οποίο θα κάνεις παιδιά μα εσύ δεν θα τον θες. Αλλά θα παίρνεις την αγάπη του. Θα σε φροντίζει και θα σε προσέχει. Κάθε μέρα γυρνάς ξεφυσώντας από την δουλειά που σου έδωσαν. Ο Δρόμος του έχει σαμαράκια, λακκούβες, χαντάκια. Σε κάποια σημεία δεν έχει άσφαλτο, υπάρχουν άγριες πέτρες και χώμα. Θα πρέπει να μάθεις πως θα τα αποφεύγεις όλα αυτά και πως θα φτιάξεις την άσφαλτο για να φτάσεις εκεί. Εάν τον επιλέξεις ,θα μάθεις πράγματα, για τα μισά εκ των οποίων θα είσαι προετοιμασμένος. Άλλα θα τα μάθεις εκεί. Σε αυτόν τον δρόμο θα μάθεις περισσότερα αλλά θα ξέρεις μέχρι πού μπορείς να φτάσεις. Αλλά ίσως αυτό να είναι υποφερτό και αρκετό για εσένα.

Ο Τρίτος δρόμος, δεν ξέρεις εάν θα έχει Σπίτι. Μα μπορεί και να έχει, και να υπάρχουν και ευκαιρίες για δουλειές και έναν σύζυγο που θα αγαπήσεις και θα σε αγαπήσει. Μπορεί και να είναι χειρότερος όμως. Μπορεί. Αλλά εάν δεν πας, πώς θα το ξέρεις;

Δυστυχώς στην Πραγματική Ζωή οι περισσότεροι επιλέγουν τον Πρώτο Δρόμο, απλά γιατί βαριούνται να προσπαθήσουν. Είτε φοβούνται και βολεύονται σε αυτό που έχουν. Όσο και να τους πνίγει. Παραμένουν δέσμιοι. Αρκετοί επιλέγουν τον Δεύτερο γιατί θέλουν να νιώθουν πως κάτι έμαθαν παραπάνω, χωρίς να μένουν τελείως άπραγοι και πως βρήκαν την Αγάπη, μα δεν την βρήκαν, τους βρήκε. Ελάχιστοι απαρνούνται τα προηγούμενα επιλέγοντας τον Τρίτο Δρόμο, τον δύσκολο, τον άγνωστο, τον αβέβαιο που πιθανόν να σου φέρει πολλά, πιθανόν και τίποτα. Κάποιους τους τραβάει αυτός ο δρόμος, γιατί βασίζονται από το ένστικτό τους. Κάτι τους λέει μέσα τους να τον επιλέξουν και ότι θα βγει σε καλό. Έχουν μέσα τους αυτό που ονομάζω εγώ «το μικρόβιο».

Επιλέγοντάς τον Τρίτο Δρόμο, τουλάχιστον ξέρεις πως δεν ήσουν κι εσύ από αυτούς που επέλεξε αυτόν που δεν μπορεί να σε πάει εκεί που θες. Ο Τρίτος δρόμος ξέρεις από την αρχή πως δεν θα σκοτώσει με σιγουριά τα όνειρά σου όπως οι δύο πρώτοι. Έτσι τα έχεις εσύ καλά με τον εαυτό σου. Το θέμα είναι να τα έχεις εσύ καλά με τον εαυτό σου. Αρκεί να υπάρχει μέσα σου «το μικρόβιο της ανησυχίας». Όταν υπάρχει, ακόμα και εάν κάποιες φορές μένεις άπραγος, σημαίνει ότι ξέρεις πως κάτι δεν πάει καλά, αλλά πως δεν είσαι έτοιμος ακόμα για να το αποδεχθείς και να ενεργήσεις. Πώς καταφέρνεις να ξεφύγεις από την απραγία; Μα με την δράση φυσικά. Ξεκίνα να κάνεις πράγματα, ξεκίνα να κάνεις βήματα, ξεκίνα από κάπου και το ένα βήμα, φέρνει το άλλο. Ακόμα κι εάν έχεις κολλήσει, κάνε ένα βήμα, το πρώτο βήμα. Κάνε την αρχή. Μην φοβάσαι. Μετά θα σου βγει αυθόρμητα. Κάνεις ένα βήμα με το αριστερό πόδι και μετά το δεξί σου πόδι ακολουθεί το άλλο κάνοντας το επόμενο. ‘Όσο σκέφτεσαι, χάνεσαι μέσα στο χάος των σκέψεων και μπλοκάρεις.

Η Ζωή θέλει ρίσκο, κανείς δεν θα έρθει να σου χτυπήσει την πόρτα, εσύ πρέπει να βγεις εκεί έξω και να διεκδικήσεις όσα θεωρείς ότι αξίζει να έχεις. Εσύ πρέπει να δοκιμάσεις, να ανοίξεις νέες πόρτες. Αρκετές φορές ίσως ανοίξεις και λάθος πόρτες μα κάποια στιγμή κάποιες από αυτές θα σε οδηγήσουν σε νέους καλύτερους δρόμους από αυτούς που διαβαίνεις τώρα, δρόμους που συνήθως σκοτώνουν τα όνειρά σου. Αρκεί να τολμάς και να ρισκάρεις. Δεν είναι κακό το ρίσκο. Μην σε φοβίζει. Πάντα θα σε διδάξει κάτι ή θα σε οδηγήσει κάπου. Σίγουρα θα βγεις κερδισμένος και πιο σοφός. Μόνο οι προβλέψιμες επιλογές που κάνεις εσύ ο ίδιος/η ίδια να σε φοβίζουν καθώς σου στερούν αυτά που πραγματικά αξίζεις και ονειρεύεσαι. Το ξέρεις. Και όπως διαβάζω συχνά, η Ζωή είναι μικρή για κακό καφέ, κακό έρωτα και κακό κρασί. Άντε λοιπόν, τι περιμένεις; Δημιούργησε τις συνθήκες που θες, κυνήγα, ψάξε, διεκδίκησε. Μόνο μην αδρανείς και κυρίως μην αφήσεις κανέναν να σε πείσει πως είσαι καλά εκεί που είσαι εάν εσύ δεν το νιώθεις, μην αφήσεις κανέναν να σκοτώσει τα δικά σου όνειρα γιατί εδώ θα είσαι για μια φορά και οφείλεις έστω να προσπαθήσεις. Για εσένα.

Εσύ ποιόν δρόμο επιλέγεις;

Love,

Ξανθή Κ.

Εδώ σας αφήνω με ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια:

The Last Shadow Puppets – Standing Next to Me

Εάν σου άρεσε το άρθρο,πάτα Follow στην σελίδα του blog και κάνε subscribe με το mail σου. 

 

1 Comment

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s