Εγωισμός υπόθεση μυαλού,αγάπη υπόθεση καρδιάς.

Αγαπητέ Αναγνώστη/Αγαπητή αναγνώστρια,

Τί είναι αυτό που καταστρέφει τις ανθρώπινες σχέσεις; Τί είναι αυτό που απομακρύνει έναν άνθρωπο από κάποιον άλλον; Τί είναι αυτό που δημιουργεί παρεξηγήσεις, καυγάδες, ανεκπλήρωτα θέλω που δεν έγιναν πράξη; Κι όμως, είναι ο εγωισμός. Εγωισμός, το πιο ύπουλο συναίσθημα. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Ο εγωισμός είναι σαν ένα μικρό βάζο με τοξικό αόρατο αέριο. Το βάρος του, μεγάλο κι ας μην του φαίνεται. Οι επιπτώσεις του, τεράστιες, θα έλεγα καταστροφικές. Όσο επιλέγεις να το κουβαλάς, τόσο πιο πολύ θα λαχανιάζεις. Εάν αποφασίσεις να ανοίξεις το καπάκι, θα εξαπλωθεί στον χώρο κι έτσι τα πάντα θα μαραζώσουν. Μαζί κι εσύ. Για να το ξαναβάλεις πίσω στο βάζο, ούτε λόγος. Την ζημιά του την έκανε. Φαινομενικά σαν το αέριο, μη ορατό στο μάτι κι όμως τοξικότατο για τον άνθρωπο. Όταν αγαπάς πραγματικά όμως, δεν μπορεί να υπάρξει εγωισμός. Γιατί ο εγωισμός εξαϋλώνεται εκεί που φυτρώνει αγάπη. Εκεί που η αγάπη ανθίζει, ο εγωισμός δεν μπορεί να επιζήσει. Δημιουργεί μια προστατευτική γυάλα και τον κρατάει απέξω. Εγωισμός και αγάπη δεν πάνε στο ίδιο σακί, δεν χωράνε στην ίδια τσέπη, δεν μπορείς να τα σηκώσεις και τα δύο με το ένα χέρι γιατί ο εγωισμός είναι βαρύς, ασήκωτος και θα πέσεις κάτω από το βάρος του. Το βάρος του, ύπουλο…Ο εγωισμός σε βαραίνει,η αγάπη σε κάνει να πετάς. Μεγαλώνουμε σε μια κοινωνία που μας προβάλει πολύ συχνά την σημασία της αγάπης, του έρωτα, της οικογένειας, της φιλίας, αλλά κανείς δεν μας έχει διδάξει το πώς μπορούμε να τα έχουμε όλα αυτά. Η απάντηση είναι μία, χωρίς εγωισμό. Έχουμε μεγαλώσει με βάση το εγώ μας. Ο εγωισμός σε απομακρύνει από τα πραγματικά σου θέλω και τις πραγματικές σου ανάγκες. Δεν μας κατηγορώ. Έχουμε μεγαλώσει με λάθος πρότυπα. Με λάθος αξίες. Σε μια κοινωνία που εστιάζει στο προσωπικό καλό και όχι στο κοινό καλό. Από μικροί έτσι δεν έχουμε μεγαλώσει εμείς τα παιδιά του Δυτικού κόσμου; Όλο μας το είναι γυρνά γύρω από το εγώ μας. Προτάσεις γεμάτες με μια τόση δα λέξη, το εγώ. Μια μικρή λεξούλα που κρύβει όμως τόσο πολλά για έναν άνθρωπο.

«Τί θέλω εγώ; Τί αξίζω εγώ; Εγώ δε τα αξίζω αυτά, εγώ δεν τα δέχομαι αυτά, εγώ είμαι αυτό και εκείνο και το άλλο. Εγώ ξέρω τι θέλω. Εγώ είμαι. Είμαι. Εγώ θέλω.»

Δεν κουράστηκες να εστιάζεις συνεχώς στο εγώ σου; Πόσες φορές έβαλες τα θέλω σου πιο ψηλά από τον άνθρωπό σου; Πόσες φορές μίλησες σαν είσαι ο αλάνθαστος; Πόσες φορές τα δικά σου θέλω υπερίσχυσαν μια σχέσης ή μιας αγάπης; Πόσες φορές δημιούργησες πρόβλημα σε ένα φίλο σου λόγω του εγωισμού σου; Πόσες φορές κατέστρεψες ή έχασες μια ωραία στιγμή λόγω του εγωισμού σου; Πόσες φορές έχασες έναν άνθρωπο λόγω του εγωισμού σου; Πόσες φορές χάλασες τον κόσμο από παιδί όταν δεν έγινε το δικό σου; Πόσες φορές συνεχίζεις να το κάνεις αυτό; Πόσες φορές σκέφτεσαι μόνο αυτά που θέλεις εσύ χωρίς καν να μπαίνεις στην θέση του άλλου; Πόσες φορές δεν «σήκωσες μύγα στο σπαθί σου» και δεν «έβαλες νερό στο κρασί σου»; Πόσες φορές σκέφτηκες κάποιον που αγαπάς και δεν τον πήρες τηλέφωνο; Πόσες φορές έδειξες ότι δεν σε νοιάζει ενώ το μέσα σου είχε πάρει φωτιά;

«Πόσες φορές έχεις πει έτσι είμαι, δεν αλλάζω, εγώ έτσι είμαι και σε όποιον αρέσει;»

Όσο έχεις εγωισμό, δεν μπορείς να δεις καθαρά, θυμώνεις απέναντι στους άλλους, γίνεσαι εκδικητικός και απόμακρος. Δημιουργούνται παράπονα και απαιτήσεις. Ακούω ανθρώπους να λένε εγώ τα έδωσα όλα, έκανα υπομονή και ο άλλος τίποτα. Δεν είναι έτσι. Κάπου έσφαλες κι εσύ, απλά έχεις τόσο εγωισμό που έχεις τυφλωθεί και δεν το βλέπεις. Στύψε το μυαλό σου και σκέψου. Είσαι σίγουρος; Περίμενες, έκανες υπομονή, έδωσες αυτό που ήθελε ο άλλος ή έδωσες για να πάρεις με το στανιό; Περίμενες στην γωνία για να πάρεις. Το ξέρεις. Απλά είχες το χάρισμα να εκφράζεσαι πιο εύκολα. Έτσι ζητούσες και ξαναζητούσες. Υπέδειξες στον άλλον ποιο είναι το σωστό, τον έβαλες σε μια διαδικασία να σου δώσει, να σου δώσει αυτό που απεγνωσμένα ήθελες και αυτό δεν είναι ούτε έρωτας, ούτε αγάπη, ούτε τίποτα καλό. Είναι εγωισμός. Σταμάτα να πιστεύεις πως εσύ ήσουν σωστός/σωστή και πως ο άλλος/άλλη δεν έκανε τίποτα και πως δεν σεβάστηκε, εκτίμησε ή αγάπησε. Δεν είναι έτσι. Δεν μπορούσε να δώσει αυτό που ήθελες εσύ την δεδομένη στιγμή. Δεν μπορούσε να αντέξει την πίεση. Δεν έχουν όλοι τι ίδιες ανάγκες την ίδια στιγμή. Δεν έχουν όλοι τα ίδια θέλω την ίδια στιγμή. Να ξέρεις πως κάθε φορά που ζήτησες, κάθε φορά που απαίτησες ή υπέδειξες, τον άλλον τον έστειλες ένα βήμα πιο μακριά σου.

Είναι τρομερά εγωιστικό να πιστεύεις πως ήσουν σωστός, κανείς μας δεν είναι σωστός, όλοι κάνουμε λάθη, αμέτρητα λάθη κι όμως βρίσκονται άνθρωποι να μας συγχωρούν. Άσε τον εγωισμό στην άκρη. Τώρα ξανασκέψου. Ήσουν πάντα σωστός; Δεν απογοήτευσες κάποιον που σε ενδιαφέρει; Δεν πλήγωσες κάποιον που αγαπάς; Δεν τον στενοχώρησες; Δεν μίλησες απότομα;

Όταν αγαπάς, δίνεις. ‘Όταν αγαπάς, προσφέρεις, συμπαραστέκεσαι, ακούς. Όταν λοιπόν θα δώσεις όλα αυτά που θέλεις εσύ, επειδή τον άλλον τον θες και τον αγαπάς, τότε και μόνο τότε θα αρχίσεις δειλά δειλά να παίρνεις. Πρέπει να θυμάσαι πως σε μια ανθρώπινη σχέση, υπάρχουν δυο άνθρωποι διαφορετικοί, μεγαλωμένοι διαφορετικά. Ο κάθε άνθρωπος θέλει τον χρόνο του, τον χώρο του για να κάνει κάτι. Εσύ μπορεί να είσαι έτοιμος, ο άλλος όχι. Εάν τον αγαπάς πραγματικά, θα μείνεις, γιατί επιλέγεις τον άνθρωπο και όχι τον εγωισμό σου. Εάν θεωρείς πως τον αγαπάς αλλά φύγεις, δεν τον αγαπάς. Αγαπάς τον εαυτό σου σε βαθμό που δεν μπορεί να σε αφήσει να είσαι χαρούμενος με αυτόν που αγαπάς. Δεν αγαπάς κάποιον επειδή σου δίνει, επειδή σου καλύπτει όλες σου τις ανάγκες. Τον αγαπάς επειδή τον αγαπάς, επειδή η καρδιά σου φτερουγίζει όταν τον βλέπεις, επειδή όταν τον κοιτάς χαμογελάς σαν έφηβος, επειδή σου λείπει όταν δεν είστε μαζί, επειδή μαζί του ο χρόνος κυλάει σαν νερό, επειδή η καρδιά σου το λέει και όχι το μυαλό σου. Ο εγωισμός είναι υπόθεση μυαλού, η αγάπη υπόθεση καρδιάς. Όταν ακούσεις την καρδιά σου σημαίνει πως ξεπέρασες το υπέρτατο εγώ σου και αυτό είναι ένα βήμα προς τον δρόμο της πραγματικής αγάπης. Δώσε και θα πάρεις. Και μην μετράς. Σταμάτα να μετράς ποιος έδωσε πιο πολλά, ποιος κάνει τα πιο πολλά, ποιος λέει τα πιο πολλά, ποιος πήρε τηλέφωνο περισσότερες φορές, ποιος είπε πρώτος συγγνώμη… Ουδέ μία σημασία έχει. Εσύ δώσε όλα αυτά που θέλεις γιατί το νιώθεις. Όσο όμως κρίνεις, απαξιώνεις, ζητάς, τότε όσο καλός άνθρωπος και να είσαι, όσο και να σε εκτιμά κάποιος, θα σε αφήσει γιατί κανείς δεν μπορεί να νιώθει λειψός, λίγος. Κανείς δεν μπορεί να πιέζεται για να δώσει. Θέλεις να σε δέχονται έτσι όπως είσαι; Ναι αλλά εσύ δεν τον δέχεσαι όπως είναι, ζητάς και ξαναζητάς , άρα πως ισχυρίζεσαι πως αγαπάς; Πως απαιτείς να πάρεις όταν κάνεις καταμέτρηση για το πόσα έδωσες; Η αγάπη δεν μετριέται, δεν είναι κουκιά που μπαίνουν στα σακούλια, δεν είναι μαθηματικά.

Μπορεί να δίνεις, αλλά αυτό που δίνεις να μην είναι αυτό που ο άλλος θέλει να πάρει. Δίνουμε με βάση αυτό που θέλουμε να πάρουμε. Θέλω να πάρω τρυφερότητα; Είμαι τρυφερός προς τον άλλον. Θέλω να πάρω στήριξη; Δίνω στήριξη. Κι εάν ο άλλος θέλει να μην γκρινιάζεις και να είσαι υποστηρικτικός με τις επιλογές του; Εσύ όμως επειδή θες αυτό που θες να πάρεις, αυτό θα δώσεις. Και φτάνεις να νιώθεις πως τα έδωσες όλα και ο άλλος δεν τα εκτίμησε. Ναι, αλλά δεν ήθελε αυτό. Εσύ του το έδωσες γιατί εσύ αυτό ήθελες να πάρεις. Κι εσύ τώρα νιώθεις πως έδωσες και δεν πήρες. Κι όμως πήρες, αλλά δε το κατάλαβες.

Εκεί που υπάρχει πραγματική αγάπη, παύεις να ζητάς, να απαιτείς, να περιμένεις. Δίνεις. Δίνεις επειδή έτσι νιώθεις. Χωρίς να περιμένεις ανταλλάγματα. Κι επειδή δίνεις, θα έρθει η στιγμή που θα πάρεις. Όσο ζητάς, τόσο θα μένεις στον άσο. Κι όσο συμβαίνει αυτό, απομακρύνεσαι από αυτό που τόσο ψάχνεις και αναζητάς. Απομακρύνεσαι κάθε φορά όλο και περισσότερο από την αγάπη που αποζητάς. Εγωισμός και αγάπη είναι δύο διαφορετικά μονοπάτια. Όσο επιλέγεις το ένα, απομακρύνεσαι από το άλλο. Όσο η σημαία του εγωισμού θριαμβεύει, δεν θα μπορέσεις να έχεις αγάπη. Στο σπίτι σου, βάση έχεις για μια σημαία. Το ποια θα επιλέξεις να ανεμίζει, είναι δική σου επιλογή.

Love,

Ξανθή Κ.

Εδώ σας αφήνω με ένα πολύ αγαπημένο μου τραγούδι:

Scorpions – Still Loving You

Εάν σου άρεσε το άρθρο,πάτα Follow στην σελίδα του blog και κάνε subscribe με το mail σου. 

 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s