10 σκέψεις για τα social media.

Αγαπητέ Αναγνώστη/Αγαπητή Αναγνώστρια,

Τελευταία παρατηρώ πολύ έντονα τον αντίκτυπο των social media στην ζωή μας. Δοκίμασα για έναν μήνα να ανεβάζω συνέχεια stories και φωτογραφίες σε Instagram και Facebook με σκοπό να δω πως θα αλληλεπιδρούν και οι άλλοι μαζί μου.

Τα social media:

1. Σκοτώνουν τον Ρομαντισμό και το πραγματικό φλερτ. Έχουν επαναπαυτεί οι περισσότεροι στην ανταλλαγή μηνυμάτων μέσω των social media παρά σε μια φυσιολογική επικοινωνία από το τηλέφωνο ή τι καλύτερο από κοντά;

2. Ενισχύουν τις «παρανομίες» .

3. Οδηγούν σε νέκρωση της face to face interraction. Με ότι αυτό συνεπάγεται. Μια συζήτηση,ένας διάλογος, ένα φλερτ όταν γίνονται από κοντά έχουν τελείως διαφορετικό αντίκτυπο σε σχέση με το texting μέσα από μια οθόνη.

4. Μας επιτρέπουν να προβάλουμε μια ψεύτικη εικόνα του εαυτού μας,μια υποτιθέμενη χαρούμενη χωρίς προβλήματα και έγνοιες ζωή. Όμως αυτό,δεν είναι η πραγματικότητα.

5. Μας έχουν κάνει νάρκισσους και «νταβατζήδες» του εαυτού μας, κοιτάζοντας το πόσα likes πήραμε. Όλοι μας ανεβάζουμε τις ωραιότερες ψιλοπειραγμένες φωτογραφίες μας,τις καλύτερες στιγμές μας, την ωραιότερη πλευρά μας. Κοινώς,αυτοπροωθούμαστε. Μήπως αυτό σημαίνει πως στην πραγματικότητα δεν περνάμε τόσο καλά και δεν έχουμε ανθρώπους που πραγματικά μας γεμίζουν ώστε να μην κρατάμε το κινητό στο χέρι; Τις καλύτερες και ομορφότερες στιγμές μου με ανθρώπους τις έχω ζήσει χωρίς να κρατάω κινητό. Αποκτήσαμε την ανάγκη να δείχνουμε στους άλλους τι κάνουμε. Isn’t it weird?

6. Τονώνουν το «εγώ» μας. Σου ανεβάζουν την διάθεση γιατί λαμβάνεις στα inbox πολύ ωραία και κολακευτικά σχόλια καθώς και τα like πάνε κι έρχονται.

7. Μας αποξενώνουν από αυτούς που βρίσκονται δίπλα μας. Η κλασική εικόνα που αντικρίζω συχνά σε καφετέριες και μπαρ:Οι περισσότεροι με ένα κινητό στο χέρι να κάνουν scrolling ή να γράφουν κάτι,χαμογελώντας αμυδρά πάνω από την οθόνη. Κανείς δεν μιλάει ή δεν κοιτάζεται μεταξύ τους.

8. Σε βοηθούν να προωθήσεις την δουλειά σου.

9. Σε φέρνουν πιο κοντά με κάποιους ανθρώπους που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν ανέφικτο να έχεις επαφή. True story: Δύο παιδικές φίλες βρέθηκαν τυχαία στο Μόναχο στο ίδιο συνέδριο και ήπιαν καφέ μαζί ενώ δεν το γνώριζαν εξαρχής ότι θα βρίσκονται εκεί. Ένα check-in ήταν αρκετό.

10. Βοηθούν θετικά στην εξέλιξη μιας γνωριμίας καθώς μπορείς να αναζητήσεις κάποιον με το όνομά του. Δυστυχώς,ακούω συχνά πως θεωρείται too much να ζητήσεις τον αριθμό κινητού κάποιου ή να σου ζητηθεί ο αριθμός κινητού σου… Απορώ βέβαια,πως είναι αυτό πιο risky από το να αφήνεις κάποιον να βλέπει τι κάνεις.

Στην εποχή που όλοι ανεβάζουμε την μισή μας ζωή στα social media,ο κόσμος έχει γίνει περισσότερο κρυψίνους από κάθε άλλη φορά σε σχέση με την προσωπική του ζωή. Πώς είναι δυνατόν να έχει κάποιος σχέση και να μην ανεβάζει ποτέ μια φωτογραφία με το έτερον ήμισυ όταν συνεχώς βλέπουμε τι κάνει όλη την ημέρα; Η ατάκα δεν θέλω να ανεβάζω την σχέση μου στα social media όταν ξέρουμε τι τρως και που είσαι κάθε μέρα,δεν μας καλύπτει πια. Βρείτε άλλη δικαιολογία. 😂

Προσωπικά, χρησιμοποιώ τα social media. Είμαι πλέον κι εγώ θύμα τους. Σίγουρα,θα πρέπει να προσαρμοζόμαστε με τα δεδομένα της εποχής μας,αλλά περισσότερο παρατηρώ την αρνητική τους επιρροή στις ζωές μας παρά τον θετικό τους αντίκτυπο. Φυσικά και κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές, αλλά έχουν επηρεάσει δραματικά την πραγματική μας ζωή. Η ζωή δεν είναι μέσα από τις οθόνες και όσο είμαστε με ένα κινητό στο χέρι παρατηρώντας για ώρες το τι κάνουν οι άλλοι,μήπως χάνουμε επικοδομητικές ώρες από την δική μας ζωή; Αρχικά,έχουμε γίνει παθητικοί και αδρανείς στην πραγματική ζωή καθώς και stalkers. Τρομακτικό εάν το σκεφτείς. Κατα δεύτερον, ωραίο και το texting με κάποιον που φλερτάρεις και ανταλάσσεις πιο hot σχόλια και μηνυματάκια αλλά ουδεμία σχέση υπάρχει με την πραγματικότητα τις περισσότερες φορές. Τι να το κάνεις όταν από κοντά δεν υπάρχει επικοινωνία και χημεία; Φυσικά εάν και το texting είναι καλό και η πραγματική επαφή άψογη,τί άλλο να ζητήσεις,αλλά πού τέτοια τύχη; Last but not least,οι φιλικές συνερεύσεις αραιώνουν. Πολλές φορές τυχαίνει κάποιος να έχει να σε δει καιρό,αλλά να νιώθει πως δεν έχει χάσει και κάτι φοβερό,καθώς παρακολουθεί ανελλειπώς την ιντερνετική σου δραστηριότητα. Η ουσία είναι να βρισκόμαστε από κοντά…

Προσωπικά προτιμώ την πραγματική αλληλεπίδραση,να μπορώ να βλέπω τις αντιδράσεις κάποιου από κοντά την δεδομένη στιγμή. Η πραγματική επαφή με έναν άνθρωπο είναι και θα είναι τελείως διαφορετική και άκρως αληθινή. Το πόσο ο καθένας μας αφιερώνει χρόνο στα social media και έχει ενεργή δραστηριότητα είναι δικαίωμά του και κανέναν δεν κρίνω. Κι εγώ είμαι θύμα τους όπως προανέφερα. Μας βοηθούν όμως ή μας δημιουργούν περισσότερα θέματα; Σκοπός είναι να νιώθεις γεμάτος και χαρούμενος, είτε με είτε χωρίς αυτά. Πάντως,είμαστε όλοι άνθρωποι,πάνω κάτω όλοι έχουμε τις ίδιες ανησυχίες,όλοι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες και προβλήματα και καλό θα ήταν να χρησιμοποιούμε τα κινητά ώστε να βλέπουμε συχνότερα αυτούς που θέλουμε γιατί η ψυχή δεν γεμίζει με likes και σχόλια αλλά με εμπειρίες και αναμνήσεις. Τα συμπεράσματα πάντα δικά σας.

Love,

Ξανθή Κ.

Σας αφήνω με ένα σχετικό τραγούδι του Moby:

Are You Lost In The World Like Me

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s