Η εποχή της καβλάντας,τα social media και τα date apps.

Αγαπητέ Αναγνώστη/ Αγαπητή Αναγνώστρια,

Έψαξα στο google και βρήκα δύο ορισμούς. Καβλάντα:
1. Το συνήθως άνευ ουσίας και γεμάτο σεξουαλικά υπονοούμενα φλερτ.
2. Ως έκφραση για να δηλώσει ότι κάτι γίνεται χωρίς προφανή λόγο, έτσι, για την καβλάντα.

Κάθομαι στον καναπέ ενός γνωστού νυχτερινού κέντρου διασκέδασης μετά από πολύωρη ορθοστασία. Παρατηρώ τον κόσμο γύρω μου. Οι περισσότεροι με ένα κινητό στο χέρι. Συνεχώς. Άλλοι απ’ότι φαίνεται γράφουν σε κάποιον, άλλοι τραβάνε βίντεο ή φωτογραφίες. Ελάχιστοι κοιτούν γύρω τους. Οι περισσότεροι χαμένοι μέσα στις οθόνες. Αναρωτιέμαι συχνά τελευταία, εάν είχαμε αυτόν που θέλαμε κοντά μας, θα κοιτούσαμε το κινητό μας τόσο πολύ; Λίγο παρά πέρα μια κοπέλα γύρω στα 26, ρίχνει κλεφτές ματιές σε έναν τύπο που στέκεται σχεδόν δίπλα της με την αντροπαρέα του. Του χαμογελάει αλλά εκείνος δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται. Κοιτάει σε γενικές γραμμές το κινητό του. Απορώ. Πώς γίνεται να μην ασχολείται μαζί της; Είναι προφανές ότι η κοπέλα ενδιαφέρεται. Κι αυτός, φαίνεται ελεύθερος. Αυτή του ρίχνει ματιές και του χαμογελάει συχνά κι εκείνος συνεχίζει να χαμογελάει κοιτάζοντας την οθόνη του κινητού του. Σηκώνει το κεφάλι του και ψάχνει να βρει κάτι μέσα στο πλήθος. Κοιτάζει προς το μέρος μου, πλησιάζει και με ρωτάει ευγενικά εάν μπορεί να καθίσει για λίγο δίπλα μου. Του απάντησα με ένα καταφατικό νεύμα και πριν προλάβω να του πω κάτι, είχε ήδη καθίσει και μου συστήνεται. Ετών 28 εκείνος. Η κοπέλα γυρνάει προς το μέρος μας και συνεχίζει να κοιτάει κάπως σαστισμένη. Μάλλον δεν έχει μάθει να την αγνοούν, σκέφτηκα. Η περιέργειά μου ως συνήθως με κάνει να τον ρωτήσω αυτό που σκεφτόμουν για αρκετά λεπτά.

-Την κοπέλα την έχεις παρατηρήσει τόση ώρα που σου χαμογελάει;

-Φυσικά. Μου απάντησε και συνέχισε να κοιτάει το κινητό του.

Ρίχνω μια κλεφτή ματιά στο κινητό του και βλέπω πως ο τύπος ασχολείται με γνωστή εφαρμογή, μέσω της οποίας γνωρίζεις κόσμο που είναι διαθέσιμος είτε για ραντεβού είτε για σεξ. Γυρίζει ο ίδιος προς το μέρος μου και με κοιτάει. Παίρνει το σοφιστικέ του ύφος και μου λέει.

-Θα απορείς που δεν ασχολούμαι με αυτήν.

-Ξεκάθαρα, του απαντάω.

-Άκουσε να δεις Ξανθή μου, αυτή η κοπέλα βλέπω έχει βγει το πιθανότερο με την παρέα της. Φαίνονται όλοι πολύ νορμάλ, όχι πως κάποιος στις ημέρες μας είναι νορμάλ, αλλά εννοώ πως φαίνονται όλοι γύρω στα 27 και mainstream τύποι. Η κοπέλα αυτή για να μου χαμογελάει και να με κοιτάει σημαίνει πως είναι γενικά μόνη της και σίγουρα όπως παρατήρησα, δεν συνοδεύεται απόψε. Μπήκα σε αυτήν την εφαρμογή και δεν την βρήκα. Κάτι που σημαίνει πως μάλλον δεν ψάχνει για γνωριμίες που αποσκοπούν σε ένα απλό σεξ.

-Κι αυτό είναι κακό; Έφτιαξα κι εγώ λογαριασμό σε αυτήν την εφαρμογή και τον έκλεισα σε λίγες ώρες.

-Γιατί;

-Γιατί δεν μου αρέσει που διαλέγεις κάποιον απλώς από μια φωτογραφία, οι άνθρωποι είναι πολύ παραπάνω από αυτό. Νιώθω κάπως σαν ένα κομμάτι κρέας που μέσα από 2-3 φωτογραφίες και μια κλασική συνομιλία καλείται ο άλλος να αποφασίσει εάν θα ήθελε να βγει μαζί μου ή να κάνει μαζί μου κρεβάτι. Δεν μπορώ να δω κάποιον και να πω με αυτόν θα έβγαινα ή θα έκανα σεξ. Δεν μου φτάνει μόνο αυτό. Εμένα. Σίγουρα για τον άντρα λειτουργεί και είναι πολύ πιο εύκολο εάν θέλει να κάνει σεξ να βρει μια ωραία κοπέλα και να κάνουν σεξ. Να μου πεις, εφαρμογή που αναζητάς άτομα να κάνεις σεξ είναι στην ουσία,το σεξ έχει να κάνει με την εμφάνιση και το ποιος σε ελκύει στο μάτι, οπότε εμένα δεν μου ταιριάζει. Έχω μάθει διαφορετικά, δεν θα καταλάβεις.

-Πώς έχεις μάθει δηλαδή;

-Δεν θα σου αναλύσω τώρα το πώς έχω μάθει εγώ, εσύ πες μου γιατί δεν ασχολείσαι με την κοπέλα.

-Καλώς. Όπως είπα και πριν, η κοπέλα φαίνεται καλοβαλμένη. Θα θέλει άλλα πράγματα. Εγώ θέλω να περνάω καλά.

-Πόσο καιρό είσαι ελεύθερος;

-4 χρόνια. Φυσικά και θέλω να βρω κάποια να την αράξω. Δεν γνωρίζω και κάτι αξιόλογο. Να, κοίτα το κινητό μου. Φτάνει απλά να σύρω δεξιά και όλα γίνονται μαγικά. Είναι πολύ εύκολο να βρω κάποια διαθέσιμη η οποία να θέλει να φύγει μαζί μου σε λίγο. Η μορφονιά θα θέλει καφέδες, βόλτες, φαγητά, κεράσματα, χαδάκια, αγκαλίτσες και μετά εάν δεν μου έχει βρει δέκα ελαττώματα έως τότε, θα κάνουμε κρεβάτι. Γιατί να προσπαθώ; Γιατί να περιμένω; Και να μην κάτσει κιόλας η φάση; Μέσω της εφαρμογής, είναι όλες ψημένες. Μπαίνεις σε μια εφαρμογή που είναι ξεκάθαρα τα πράγματα.

-Νομίζω όλοι οι άνθρωποι θέλουμε να περνάμε καλά. Έχει καταντήσει αηδία αυτή η ατάκα από τους άντρες. Σου είπε καμία πως δεν θέλει να περνάει καλά;

-Όταν λέω να περνάω καλά, εννοώ να κάνω σεξ χωρίς να περιμένουν δεσμεύσεις. Είναι πιο εύκολο.

-Ξέρω πολύ καλά τι εννοείς. Και υπάρχουν και πολλές γυναίκες σε κάποιες φάσεις της ζωής τους που δεν θέλουν δεσμεύσεις, αλλά πού ξέρεις τι είναι η καθεμία που γνωρίζεις και τι μπορεί να σου δώσει;

-Τί εννοείς;

-Eννοώ πως κάποια από αυτές μπορεί να είναι κάτι πολύ παραπάνω για εσένα από ένα απλό κρεβάτι. Δεν θα το μάθεις όμως.

-Γιατί;

-Γιατί προκαθορίζεις με τις κλισέ ατάκες σου μια γνωριμία. Θα ήθελες να ερωτευτείς;

-Ναι φυσικά. Αλλά δύσκολο, δεν συγκινούμαι πλέον εύκολα με κάποια. Ερωτεύομαι δύσκολα.

-Κι άλλη κλισέ ατάκα. Κασέτα έχετε βάλει όλοι; Όταν ξεκινάς λέγοντας σε κάποια πως θέλεις απλώς να περνάς καλά, πώς περιμένεις να έρθει σε εσένα κάποια γυναίκα που να ζητάει κάτι παραπάνω από ένα κρεβάτι; Σίγουρα ξέρουν πως το μόνο που θα βρουν εδώ είναι ένα κρεβάτι.

-Άσε που έχω πληγωθεί πολύ,εσείς οι γυναίκες δεν ξέρετε τι θέλετε και λέτε πολλά παραμύθια και ψέματα.

-Το ένα κλισέ μετά το άλλο. Εγώ θα σου πω πως έχω γνωρίσει άντρα που πούλαγε ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ. Σκάρτοι άνθρωποι κυκλοφορούν πολλοί, άντρες και γυναίκες, μην βάζεις ταμπέλες. Απλά εμείς τα μάθαμε. Τυχεροί ήμασταν. Άλλοι κοιμούνται. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ερωτεύτηκες;


-Πριν 4 χρόνια.

-Σχέση;

-Ναι, 3 χρόνια μαζί, από κοινούς γνωστούς είχαμε γνωριστεί. Μου πούλαγε παραμύθια και το ανακάλυψα.

-Βρήκε άλλον;

-Ναι, ξέρεις τα γνωστά,μου τα μάσαγε το τελευταία 6μηνο, ψέματα και παραμύθια.

-Τα σημάδια πάντα υπάρχουν πως κάτι δεν πάει καλά, απλά στα 24 δεν έχεις την εμπειρία να τα δεις.

-Σωστά. Και είσαι τόσο αφελής που πιστεύεις πως αυτός ο άνθρωπος με τον οποίο έχεις μοιραστεί τόσα πολλά, δεν θα στο έκανε ποτέ αυτό.

-Δεν καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι προτιμούν να λένε ψέματα σε κάποιον και να τον ταλαιπωρούν. Η αλήθεια όσο πικρή κι εάν είναι, απαλλάσσει και τους δύο από μια προβληματική κατάσταση. Τα ψέματα όμως δεν τα σηκώνει ο οργανισμός,γιατί όταν κι εφόσον τα μάθεις, χάνεις την γη κάτω από τα πόδια σου.

-Ισχύει, συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Γι’αυτό σου λέω, έτσι είναι καλύτερα, ξεκαθαρίζω από την αρχή ότι δεν θέλω πολλά πολλά και έχω το κεφάλι μου ήσυχο.

-Ναι αλλά χωρίς συναίσθημα, δεν ξέρω, είναι ανιαρά όλα, όλα ίδια.

-Είναι, δεν στο κρύβω. Πάντως να σου πω κάτι, εσείς οι γυναίκες όταν γνωρίζετε κάποιον και σας αρέσει, θέλετε σχέση τις περισσότερες φορές.

-Ακόμα μια κλισέ σου ατάκα και θα αυτοκτονήσω σήμερα. Οι γυναίκες σήμερα θέλουν αυτά που θέλουν οι άντρες, ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός εξάλλου, μην τους βάζεις όλους στο ίδιο τσουβάλι.

-Ίσως. Πάντως έχω μάθει να ξεχωρίζω αυτές που-μόνο από τον τρόπο που με κοιτάνε καταλαβαίνω -θέλουν το κάτι παραπάνω, όπως η μορφονιά εκεί πέρα και την κάνω, στρίβω.

-Νιώθεις όντως πως περνάς καλά έτσι; Βρίσκοντας κοπέλες μέσω της εφαρμογής; Εάν ναι, πάω πάσο.

-Είναι πολύ παροδικό η αλήθεια είναι, κάποιες φορές δεν νιώθω και τίποτα. Είναι καθαρά λόγω επιβεβαίωσης όταν γνωρίζεις αρκετές. Σου ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση, ότι αρέσεις σε ακόμη μία γυναίκα. Κουβέντα να γίνεται με τους φίλους, ξέρεις.

-Ναι, αυτό σε γεμίζει;

-Στιγμιαία, μετά το ξεχνάς. Εάν με ρωτάς, πολλές φορές δεν νιώθω και τίποτα στο σεξ. Καταντάς λίγο σαν μηχανή. Το σεξ είναι ανάγκη, αλλά τα τελευταία 3 χρόνια τώρα που το λες είναι σαν να έχω μπει στον αυτόματο πιλότο.

-Εγώ έχω να σου πω πως προτιμώ να γνωρίζω κάποιον από κοντά. Είναι τελείως διαφορετική η επαφή δύο ανθρώπων από κοντά. Και δεν μου αρέσουν όλα αυτά, έχουν χάσει τα πάντα το νόημά τους.

-Καλά κάνεις. Φαίνεσαι κι εσύ σαν την μορφονιά. Καλοβαλμένη.

-Όταν γνωρίζεις καλύτερα και τον άλλον σαν άνθρωπο, συνήθως κολλάει και πιο καλά το όλο πράγμα μεταξύ σας. Δώσε λίγο χρόνο σε κάποια για να την γνωρίσεις. Όλοι από σάρκα είμαστε φτιαγμένοι και σάρκα θέλουμε, αλλά όταν γνωρίζεις τον άλλον, αλλάζουν αρκετά πράγματα.

-Μπορεί να έχεις και δίκιο, κοίτα που βρήκαμε τον μπελά μας απόψε. Θα σε ερωτευτώ.

-Μπα,οι ερωτευμένοι δεν μιλάνε έτσι άνετα μεταξύ τους. Τέτοιες συζητήσεις τις κάνεις με όσους δεν κολλάτε ερωτικά.

-Ίσως έχεις δίκιο.

-Δεν θα ασχοληθείς με την κοπέλα που σε κοιτάει τόσες ώρες;

-Λες;

-Σε προκαλώ.

Ο Μ. τελικά ζήτησε στην κοπέλα να βγουν την επομένη. Μου έστειλε μετά από λίγους μήνες να μου πει πως είναι μαζί εδώ και κάποιο καιρό. Μου ανέφερε πως είναι ότι καλύτερο του έχει συμβεί σαν άνθρωπος και πως προς το παρόν τον καλύπτει ώστε να έχει απενεργοποιήσει τον λογαριασμό του στην γνωστή εφαρμογή.

‘Όσους χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές για καιρό και τους έχω ρωτήσει εάν έχουν βρει κάτι καλό, μου απαντούν όχι. Εάν είχα βρει κάτι καλό, θα το είχα κλείσει, λένε. Μόνο για κάτι περιστασιακό, μου απαντούν άλλοι. Οι περισσότεροι δηλώνουν πως έχουν κουραστεί να είναι μόνοι,δεν βρίσκουν νόημα σε κάτι και η ψυχολογία τους είναι πεσμένη. Κι όμως τα social media γεμάτα από φωτογραφίες ευτυχισμένων ανθρώπων. Ποιόν κοροϊδεύουμε; Αναρωτιέμαι. Γιατί τότε συνεχίζουν να ψάχνουν με αυτόν τον τρόπο;

Γιατί ζούμε στην εποχή της καβλάντας. Σε αυτήν την εποχή, ο καλύτερός μας φίλος έχει γίνει το κινητό, το οποίο αντί να λύσει τελικά τα κολλήματα στην επικοινωνία που προέκυπταν στο παρελθόν, βλέπω έχει δημιουργήσει άλλα που είναι περισσότερα και σημαντικότερα. Για πολλούς, είναι πιο εύκολο να φλερτάρουν πίσω από μια οθόνη παρά από κοντά και να ψάχνουν υποψήφιους-ες μέσα από εφαρμογές. Αυτό δεν είναι κακό, όπως μπορεί ο καθένας, η δουλειά να γίνεται, αλλά υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος στην πραγματική ζωή. Εγώ ξέρω πως ο άνθρωπος φαίνεται από κοντά, στον τρόπο που συμπεριφέρεται και μιλάει. Πίσω από τις οθόνες όλα καλά είναι. Η πραγματική ζωή είναι έξω από τις οθόνες. Γι’αυτό από κοντά δεν λειτουργούν συνήθως τα πράγματα. Γιατί οι περισσότεροι έχουν προσαρμοστεί και υιοθετήσει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά μέσα από το κινητό. Και εντάξει, να δεχτώ πως αυτές οι εφαρμογές είναι ένας τρόπος γνωριμίας, ένας τρόπος να έρθουν δύο άνθρωποι πιο κοντά για τον οποιονδήποτε λόγο. Αλλά έχουν άλλους κανόνες, κάτι το οποίο θα αναλύσω ίσως κάποια άλλη φορά. Δεν παρατηρείς όμως ότι υπάρχει πρόβλημα στις ανθρώπινες σχέσεις και δε στις ερωτικές; Δεν λέω πως φταίνε τα κινητά, αλλά η γενικότερη χρήση τους έχει σκοτώσει κάθε είδος ρομαντισμού στις διαπροσωπικές σχέσεις. Δεν τα λέω επειδή είμαι ρομαντική, που είμαι, αλλά έλα τώρα, χρειάζεται ο ρομαντισμός στην ζωή, έχουν ισοπεδωθεί όλα, γίνονται όλα γρήγορα και έχουν υπεραπλουστευθεί, γι’αυτό δεν βρίσκει ο κόσμος νόημα σε τίποτα πια.

  1. The truth is: Οι άνθρωποι είναι μόνοι, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Και ενώ οι περισσότεροι αναζητούν κάποιον άνθρωπο να τους ταιριάζει γενικότερα, αναλώνονται μέσα σε πολλά χέρια και πολλές αγκαλιές. Υπάρχει πολλή μοναξιά. Να το κοιτάξουμε αυτό.
  2. It’s a Fact: Υπάρχει φόβος. Φοβόμαστε να νιώσουμε αληθινά, όλοι κοιτάμε πως να προστατευτούμε και να μην πληγωθούμε. «Να προσέξω να μην πληγωθώ, να μην την πατήσω, να μην επενδύω συναισθηματικά.» Ζωή με μέτρο, συναίσθημα με όρια. Κοίτα που φτάσαμε θα πω εγώ, αυθορμητισμός μηδέν. Άι στο καλό, ζωή είναι αυτή; Γιατί στην εποχή της καβλάντας, το να αισθάνεσαι θεωρείται αδυναμία. Έτσι κόβουμε καταστάσεις, ξεκόβουμε ανθρώπους, απομακρυνόμαστε από όποιον μας κοιτάει με νόημα μέσα στα μάτια, φεύγουμε μακριά από όποιον μιλάει στην καρδιά μας.  Οπότε είναι καλύτερα να κάνουμε σεξ με διάφορους, να γνωρίζουμε επιφανειακά ανθρώπους οι οποίοι πάνε κι έρχονται, εμφανίζονται και εξαφανίζονται-κλασική συμπεριφορά της εποχής μας(ghosting)- χωρίς καμία ουσία; 
  3. Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα; Δεν ξέρω εάν είναι η αιτία ή το αποτέλεσμα: Οι άνθρωποι έχουν χαθεί μέσα στις οθόνες. Κι αυτό είναι πρόβλημα. Tinder, Badoo,Facebook, Messenger, Instagram, Porn sites,Twitter,Snapchat,Pinterest, Whats app,Viber. Oh my Gosh! Πόσες ώρες ξοδεύεις σε όλα αυτά την ημέρα αντί να βλέπεις αυτούς που πραγματικά θέλεις από κοντά; Πόσο γεμάτος νιώθεις στο τέλος της ημέρας;
  4. To conclude: Οι ερωτευμένοι κοιμούνται χώρια το βράδυ,γιατί στην εποχή της καβλάντας με άλλον μιλάς, άλλον αγαπάς, με άλλον βγαίνεις, με άλλον κοιμάσαι και άλλον σκέφτεσαι.

Τα συμπεράσματα, όπως πάντα, δικά σας.


Σε όλους τους Έλληνες και ιδίως σε όσους ζουν στην Αθήνα που μεγαλώνω,

Love,

Ξανθή Κ.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s