Εσύ είσαι περήφανος-η;

Αγαπητέ Αναγνώστη/Αγαπητή Αναγνώστρια,

Η αλήθεια είναι πως η κοινωνία που ζούμε, μας έχει μεγαλώσει με συνεχή πρέπει και αυτό θυμάμαι καλά πως με ενοχλούσε πολύ από μικρή. Δεν καταλάβαινα γιατί όλοι πρέπει να ακολουθούμε συγκεκριμένους δρόμους και προκαθορισμένα μονοπάτια όταν υπάρχουν σε αυτόν τον κόσμο ένα εκατομμύριο επιλογές ώστε να μπορείς λάμψεις με ότι κι εάν θέλεις να καταπιαστείς. Δεν κατανοούσα γιατί τα πρέπει των άλλων, έπρεπε να καθορίζουν τα δικά μου θέλω και κατ’επέκταση και όλων των υπολοίπων μελών της κοινωνίας.

Όταν άκουγα την λέξη πρέπει, αγρίμι γινόμουν και μουλάρωνα τελείως. Όσες φορές μου είπαν πως δεν θα μπορέσω, πείσμωσα και προσπάθησα ακόμα περισσότερο. Και τα κατάφερα και θα συνεχίσω να τα καταφέρνω. Ανήσυχο πνεύμα από μικρό παιδί. Γενικά είμαι υπέρ της ελευθερίας του πνεύματος και της έκφρασης. Θεωρώ πως ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός με διαφορετικές ικανότητες, και κυρίως πως δεν πρέπει να απογοητεύουμε κανέναν επειδή διαφέρει από το σύνολο με οποιονδήποτε τρόπο. Έχω ακούσει πολλά όχι ή δεν μπορείς στην ζωή μου. Με έχουν απορρίψει χωρίς να υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος και μου έχουν υποδείξει ποιό είναι το σωστό και το λάθος, με βάση αυτό που πίστευαν εκείνοι πως είναι το σωστό.

Εάν έχεις έρθει σε επαφή με άλλες εθνικότητες, τότε θα καταλάβεις πως μόνο στην Ελλάδα βλέπεις το εξής φαινόμενο: η γνώμη των άλλων να έχει μεγαλύτερη σημασία από την γνώμη την δική σου. Τα θέλω τα δικά σου να γίνονται σκόνη και θρύψαλα μπροστά στα θέλω και πρέπει των γύρω σου.

Παράδειγμα 1:

Ένας άνδρας γνώρισε μια παχουλή κοπέλα με την οποία πέρναγε εκπληκτικά, έκανε μαζί της το καλύτερο σεξ και επικοινωνούσαν πολύ. Ταίριαζαν. Τους έβλεπες έξω και τους χαιρόσουν. Ήταν χαρούμενοι και όταν κοιτάζονταν στα μάτια ήταν αυτό που διαβάζουμε συχνά στα παραμύθια: 《οι δυο τους ήταν σαν ένα》. Κι όμως, δεν την γνώρισε τελικά στους φίλους του και στην οικογένειά του ποτέ, γιατί ντρεπόταν. Ντρεπόταν να τους συστήσει έναν εξαιρετικό άνθρωπο που αγαπούσε και πρόσεχε τον γιό τους ή τον φίλο τους αντίστοιχα, για να μην τον κρίνουν που επέλεξε για σύντροφο μια κοπέλα με αρκετά παραπάνω κιλά . Κι έτσι παντρεύτηκε μια αδύνατη κοπέλα η οποία αρέσει πολύ στην οικογένειά του και στους φίλους του, αλλά με την οποία εκείνος βαριέται και πλήττει. Η γνώμη των άλλων καθόρισε την δική του ευτυχία.

Παράδειγμα 2:

Ένας άντρας, είναι gay από τότε που κατάλαβε τον εαυτό του και δεν μπορεί να πει στους δικούς του ανθρώπους ή το αφεντικό του πως είναι ομοφυλόφιλος γιατί φοβάται το τι θα πουν οι άλλοι και πως θα τον αποξενώσουν. Προτιμάει να του πέφτουν τα μαλλιά από την στενοχώρια, να βγάζει επιδερμικά εξανθήματα και να στρεσάρεται και να καταπιέζεται, με αποτέλεσμα να του ανεβαίνει η χοληστερήνη σε υψηλά επίπεδα ξαφνικά χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Η γνώμη και η αντίδραση των άλλων καθορίζει την δική του ευτυχία και ψυχική ισσοροπία.

Ζούμε σε μια κοινωνία που δεν αποδέχεται το διαφορετικό, το ημιτελές, το ξένο, αυτό που δεν γνωρίζει, αυτό που διαφέρει. Ζούμε σε μια κοινωνία που έχει μάθει να αποξενώνει το ξεχωριστό και να το θάβει, αφού πρώτα το έχει ισοπεδώσει πάμπολλες φορές.

Παράδειγμα 3:

Μία κοπέλα δουλεύει στο ψιλικατζίδικο των γονιών της και έχει σπουδάσει Κοινωνική Εργασία. Έχει κάνει το μεταπτυχιακό της και θέλει να ασχοληθεί με το αντικείμενο αυτό, όμως οι γονείς της, της πιπιλάνε το μυαλό πως αυτή είναι μια οικογενειακή σταθερή επιχείρηση που ταίζει την οικογένεια όλη. Ναι, θα συμφωνήσω, αλλά επειδή η δουλειά αποτελεί το 70% της ημέρας μας πλέον, για να μην πω περισσότερο, θα πρέπει να τρέφει και το μυαλό. Γιατί όταν ο νους ατροφεί, τότε το σώμα γίνεται νωθρό και η ψυχή αρρωσταίνει. Προτιμά να πλήττει μέσα σε έναν χώρο που δεν μπορεί να ξεδιπλώσει τα δικά της ταλέντα για να μην στενοχωρήσει τους δικούς της. Η ευτυχία των γονιών της, να έχουν την κόρη τους κοντά, καθορίζει την δική της προσωπική εξέλιξη και ευτυχία.

Οι άνθρωποι κουβαλούν αρκετούς κοινωνικούς φραγμούς οι οποίοι δεν τους αφήνουν να ζήσουν όπως θέλουν. Άλλοι πάλι, έχουν αρκετά στερεότυπα και πεπαλαιωμένες αντιλήψεις με αποτέλεσμα να κρίνουν πολύ εύκολα κάποιον, να τον περιορίζουν και άλλοτε να τον αποξενώνουν ή ακόμα χειρότερα να του επιτίθονται λεκτικά ή ακόμα και σωματικά όταν αυτός ο κάποιος επιλέγει να διαφοροποιηθεί ξεφεύγοντας από τις συνηθισμένες νόρμες. Περισσότερα γι’αυτό την επόμενη φορά.

Μου αρέσουν οι διαφορετικοί άνθρωποι, δηλαδή αυτοί που για κάποιον λόγο διαφοροποιούνται από την μάζα για τον οποιονδήποτε λόγο. Γιατί; Γιατί έχουν τσαγανό και δύναμη ώστε να εδραιωθούν ακόμα και εκεί που δεν είναι αποδεκτοί. Και αυτό θέλει στομάχι, χακακτήρα και δύναμη.

Πρέπει να ξεφύγετε από τα στερεότυπα της κοινωνίας και από τις αρχαιότατες πεποιθήσεις που σας εμφύτευσαν οι γονείς σας. Γιατί ναι, καλώς κακώς, οι γονείς μας επηρεάζουν σε τεράστιο βαθμό και κατ’επέκταση αργότερα και οι φίλοι.

Θα σας πω το εξής: Να μάθετε να κυνηγάτε τα όνειρά σας και να παλεύετε για τα θέλω σας, να κάνετε πράξη όλες σας τις σκέψεις, γιατί έτσι μόνο δεν αρρωσταίνει ο νους και κατ’ επέκταση το σώμα. Η ζωή είναι πάρα πολύ μικρή για να:

1. προσπαθούμε να αρέσουμε σε όλους και ειδικά σε αυτούς που δεν μας αποδέχονται για αυτό που είμαστε.

2. ζούμε με τον φόβο με το πως θα αντιδράσουν οι άλλοι και κυρίως τι θα πουν ή θα σκεφτούν.

Πρέπει να είσαι περήφανος-η. Όχι με την κακή την έννοια, πρέπει να μάθεις να νιώθεις περήφανος-η με τον εαυτό σου. Να μάθεις να λες αυτό που θες, αυτό που νιώθεις και σκέφτεσαι. Πρέπει να μπορείς να υποστηρίζεις αυτό που είσαι και τις επιλογές σου, χωρίς να δίνεις δεκάρα για το τι θα πουν οι άλλοι ή να σκέφτεσαι το πως θα νιώσουν οι άλλοι, εάν εσένα αυτό το κάτι σε γεμίζει και σε ικανοποιεί.

Οι Αθηναίοι ανεξαρτήτως φύλου και σεξουαλικής προτίμησης, χθες γιόρτασαν με το Athens Pride 2019 το μήνυμα για αγάπη, ισότητα, σεβασμό και ελευθερία για όλους, με χιλιάδες ανθρώπους να γιορτάζουν στο δρόμο, διεκδικώντας την ελευθερία και την ασφάλεια από οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης και βίας. Η Αθήνα χθες ήταν περήφανη.

Εσύ είσαι περήφανος-η;

Love,

Ξανθή Κ.

Σας αφήνω με ένα τραγούδι:

Heroes-David Bowie

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s